Hoitotyön kehittäminen ja johtaminen

07.01.2022

Hoitotyön kehittäminen, tulee tapahtua tutkitun tiedon ja parhaiden käytänteiden mukaan. Nykyään käytämme työssämme apuna myös erilaisia lean ja laatu työkaluja sekä melko laajasti shqs arviointia tasataksemme hoitotyön laatua ja löytääksemme mahdollisia kehitettäviä kohteita. Lean menetelmällä löydämme päällekkäisyydet, joita hoitotyön ja toimialueiden eri rajapinnoilla on, näitä yritämme lean menetelmällä poistaa. Juuri tähän pitää tulevilla hyvinvointialueilla panostaa poistaa päällekkäistä työtä ja tekemistä sekä tehostaa olemassa olevia käytänteitä.

Hoitotyön johtamisessa, henkilöstön tulee olla keskiössä ja mielestäni hoitotyön johtajan pitää mahdollistaa henkilöstölle olosuhteet, jossa he voivat työtänsä parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa. Se on myös työsuojelua, jonka normit tulevat vahvasti lainsäädännöstä. Henkilöstölle tulee antaa tilaa kehittää parhaiten osaamaansa asiaa eli hoitotyötä ja sen eri osa-alueita erikoisalojen sisälläkin. Palkkauksen suhteen kannatan uramallia ja toivottavasti voimme sen tulevaisuudessa nähdä myös näillä tulevilla sotealueilla. Siinä palkkaus seuraa osaamista, kokemusta ja itsensä kehittämistä. Nykyisellään kaikki saavat samaa peruspalkkaa huolimatta siitä, ovatko olleet töissä 2kk tai 20 vuotta, mikäli tehtävä on sama. Minusta tätä olisi muutettava.

Itse olen Lean ja laatu koulutettu sekä shqs sisäinen audioija sairaanhoitopiirissämme. Lisäksi olen ollut kirjoittamassa erilaisia artikkeleita ja toiminunut mm. osakirjoittajana anestesiahoitotyön käsikirjassa. Hoitotyön esimiehen tulee myös tietää mitä käytännön työssä tapahtuu ja tehdään.