Lapsiperheet tarvitsevat apua

03.02.2021

Lukijoilta: Koronakaranteenissa olevat lapsiperheet tarvitsevat apua - Lukijoilta - Turun Sanomat 23.8.2020

Suomi sulkeutui keväällä ihailtavalla vauhdilla ja saimme kaikki yhdessä viruksen aiheuttamat vauriot minimoitua. Nyt näyttää siltä, että talouskin selvisi toistaiseksi melkoisen vähin vaurioin.

Keväällä erikoista oli se, että infektiosairauksien, nuhakuumeiden ja flunssien sekä influenssojenkin tartuntamäärät olivat merkittävästi pienempiä kuin yleensä vastaavaan aikaan.

Törmään jatkuvasti sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla ilmiöön, joka on aika puhutteleva. Valtioneuvoston asettamien koronarajoitusten vuoksi perheelliset, joilla on päiväkoti- ja alakouluikäisiä lapsia, jotka kärsivät flunssaoireista, joutuvat jäämään kotiin karanteeninomaisiin olosuhteisiin. Koulut ja päiväkodit noudattavat nyt tiukasti ohjetta, kuten kuuluukin. Tämä koetaan vaikeana ja onhan se sitä.

Suurimmalta osin kyseessä ovat todennäköisesti "normaalit" koulujen ja päiväkotien alkamiseen liittyvät infektiot. Joukossa voi kuitenkin olla koronaa, siksi rajoitukset ovat kohdallaan.

Ongelman muodostaa kuitenkin se, että pienet lapset joutuvat olemaan yksikseen kotona. Esittäisinkin, että kunnat ja kaupungit voisivat toimia koordinoivina tahoina, jotta kolmannen sektorin ja yksityisten yritysten tarjoamat palvelut sekä palveluntarpeessa oleva perhe löytäisivät toisensa.

Normaalitilanteen pitäisi olla, että lapsen sairastuessa lapsi jää kotiin ja vanhemmalla on mahdollisuus häntä siellä tilapäisesti hoitaa. Kouluun tai päiväkotiin ei mennä kipeänä, kuten ei pitäisi mennä töihinkään.

Ratkaisu eivät ole koronatestit, tänään negatiivinen voi olla huomenna positiivinen. Vain eristäytymällä, pitämällä turvavälejä ja huolehtimalla hygieniasta saamme kaikki infektiotartunnat alaspäin. Mehän teimme tämän jo keväällä!

Kukaan ei tiedä tämän globaalin koronavirusepidemian tai sen aiheuttamien ongelmien kestoa. Mutta voimme yhdessä osaltamme vaikeuttaa sen leviämistä vastuullisella käyttäytymisellä.

NINA KALLIO

Sh, Th

varavaltuutettu (sd)

Turku