Varissuo on turvallinen lähiö

25.09.2018

Varissuo on rauhallinen lähiö

Airi Pulkkinen kirjoitti Turkulaisessa viime viikonvaihteessa otsikolla Leväperäinen rahanjako ei ole kenenkään etu.

Itse Varissuon asukkaana täytyy sanoa, että ulkomaalaisväestön osuus lähiössämme on suuri. Muutos on tapahtunut useiden vuosien aikana.

Lähiömme on kuitenkin rauhallinen ja siellä ovat saatavissa laaja joukko palveluita, mikä on melko harvinaista turkulaisissa lähiöissä. Jengiytymistä tai muita sellaisia lieveilmiötä en ole havainnut ja olen kiitollinen omasta korttelipoliisistamme, joka kohtaa väestöä matalalla kynnyksellä kulkiessaan lähiössämme. Keskusta on tutkitusti rauhattomin alueistamme.

Kirjoittajan tekstissään mainitsema somaliyhteisö on myös iso mutta ei ainoa. Väestöliiton tutkimuksien mukaan suurimmat maahanmuuttajaryhmät tulevat maahamme Virosta ja Venäjältä. Somalia on tilastossa vasta kuudes.

Kaikki maahanmuuttajat saavat jossakin vaiheessa todennäköisesti tukea, toiset pidempäänkin. Keskeinen asia maahantulijoiden kohdalla on kotouttaa heidät. Parhaiten se onnistuu lasten kohdalla. Ikäihmisen on huomattavasti vaikeampaa integroitua yhteisöön, mutta sitäkin työtä tehdään muun muassa kaupungin, seurakuntien ja yhdessä yhdistyksen toimesta.

Keskeinen asia asumispolitiikassa on segregaation ehkäisy, eli maahantulijat tulisi asuttaa kaupungissa eri paikkoihin, jotta kerrostumaa ei pääsisi syntymään. Segregaation ehkäisy on poliittisesta tahdosta kiinni sekä vuokra-asumisen hajauttamisesta koko kaupungin alueelle. Tarvitsemme lisää kohtuuhintaista vuokra-asumista taustaltaan suomalaisille sekä maahanmuuttajataustaisille ihmisille.

Suomeen tulleiden pakolaisten osuus on murto-osa Ruotsin vastaavasta, ja me voimme ennaltaehkäistä mahdollisia ongelmia juuri asumispolitiikan avulla sekä koulutuksella ja tarjoamalla työpaikkoja maahanmuuttajataustaisille ihmisille. Suomen syntyvyys kyntää pohjamudissa. Tarvitsemme kaikki, myös maahanmuuttajataustaiset, työikäiset töihin maksaaksemme kirjoittajan mainitsemat eläkkeet.

Häpeä on myös Suomen antaman kehitysavun jatkuva väheneminen, sillä parhaiten ihmisiä autetaan omassa maassaan. En usko, että kukaan vapaaehtoisesti kodistaan lähtisi, ellei ole pakko. Pakolaisuuteen on aina syynsä: sota, nälkä tai muu kriisi.

Rajojen sulkeminen sotii kaikkien EU:n standardeja vastaan. Tällöin myöskään suomalaiset eivät pääsisi vapaasti liikkumaan EU-rajojen sisällä kuten nyt. Suomi on hyvinvointivaltio kaikilla mittareilla mitattuna ja tulee myös olemaan, ellei jotakin radikaalia maailmanpolitiikassa tapahdu.

EU:n tulisi kuitenkin ratkaista kestävällä tavalla pakolaispolitiikka, jotta maahanmuutto olisi hallittua koko Euroopan alueella. Valitettavasti demokratiaa uhkaavat nyt kaikkien maiden omat kansalaiset.

Nina Kallio
varapuheenjohtaja
Turun sdp

Julkaistu Turkulaisessa 1.9.2018